Östhammars GP 2016

 

En fantastisk avslutning på racingsäsongen i Östhammar

Vädrets makter kunde inte ha gett oss ett större leende denna oktober dag vid Östhammarsfjärden. 35 ekipage kom att ställa upp i denna tävling där överskottet går till Cancerfonden och Rosa Bandet. Först ut var de som skulle göra upp om MatchRacet. Här körde man två mot två, där först alla mötte alla i sina respektive klasser.

I GT15 var det Casper Westerlund och Jonas Kjellberg som var bäst efter grundomgången och i GT 30 Douglas Matton och Jens Holmén. Tuffare var det i ThunderCat där tre ekipage fick göra en säromgång för att kunna skiljas åt om andra platsen i grundomgången. Mårten Levin/Stellan Persson vann där över både Stefan och Jonathan Rindar samt Tommy och Robert Palm och gick därmed vidare till finalomgångarna tillsammans med Stefan Myhrberg/Andreas Nordén.

Ola Pettersson med sin F2000 båt var ensam i klassen, men fick värma upp med att köra mot först Casper Westerlund i GT15 och sedan Douglas Matton i GT30. Det var riktigt häftigt att se dessa båtar köra mot varandra trots fartskillnaderna. De två bästa från varje klass fick sedan möta varandra med jaktstart. Här gick slutsegern till Mårten Levin/Stellan Persson i ThunderCat som i finalen slog Jens Holmén i hans GT30. Jens som i semifinalen slagit Ola Pettersson. Gemensamt för alla under MatchRacet var att de tyckte tävlingsformen var rolig och intensiv.

Under lunchen passade ungdomar och vuxna i publiken på att få provköra gummibåtar eller åka med i en ThunderCat eller i den Cigarette som Dick Ahlström tagit dit enkom för detta tillfälle. De som åkte med skänkte därmed pengar till tävlingens insamling för Rosa Bandet.

Företag hade före tävlingen skänkt pengar och en stor del av insamlingen har Bosse Heimer, racerbåtåkare som är bördig från Ockelbo, del i. Han började sin cykling från Ockelbo kl. 02.30 för att strax efter 9-tiden komma till Östhammar och överlämna ett kuvert på 28.722 :- och därefter fortsätta sin resa på totalt 17 timmar till Stockholm.

Flera racerbåtåkare har gjort egna insamlingar som de lämnade över denna dag; Martin Löfström 4700:- och Viktor Jansson som sålde ut navigatörsplatsen till högstbjudande vilket slutade på 1880:-. Ett stort tack också till Dick Ahlström som både körde företag, privatpersoner och dessutom tog med tre härliga damer på eskadern i sin Cigarette, utan att vilja ha ersättning för bränslet. Kjell Jansson såg till att de tävlande fick fina priser, som lottades ut bland åkarna. Kjell med familj sålde även lotter med fina vinster som drog in 4350 :- till barncancerfonden.

På eftermiddagen var det dags för offshoreåkarna att göra upp ute på fjärden. De delades upp i två olika omgångar och i första omgången var det återigen Mårten Levin/Stellan Persson som var snabbast före Stefan Myhrberg/Andreas Nordén och på tredjeplats i ThunderCat hittade vi Sven och Pernilla Hansen. I V50/60 fick Elin Eriksson/Lina Engvall ge upp och Hampus och Peter Jansson blev därmed ohotade i klassen. I Classic framförde Robert och Pia Liljefors sin Manta 20 GT på ett härligt sätt, medan Fredrik Dunder/Dennis Lundin inte hade turen på sin sida då de först hittade en av stenkistorna strax utanför voltområdet och stukade samtliga propellerblad för att sedan en bit ute på banan konstatera att även motorn skurit ihop. Arne Jansson/Tom Sellerholm som endast körde uppvisning i en Gambler 45 tog troligen hem priset i högsta motorljud för dagen. Förbundets numera pensionerade tekniska guru Per Stålhammar med ett förflutet på Penta fabriken hade troligen njutit ordentligt i ljudet av Arnes orangea Penta 55:a, om han varit på plats.

Några som testade badtemperaturen var far och son Palm i ThunderCat där båda tyvärr fick uppsöka sjukhus med nack/rygg-smärtor respektive rejäl lårsmärta. I skrivande stund (lördag kväll) väntar de båda på röntgenundersökningar.

I nästa omgång för offshoreåkarna skruvades tempot och farten upp ordentligt. Banan bjöd på många och snäva svängar och de flesta åkarna såg riktigt nöjda ut efteråt. Jonas Pettersson i V-150 kunde konstatera att han aldrig fått bättre träning i kurvteknik med båten. Marcus Friberg/Anton Skwirut i V-300 fightades med Peter Wahlström/Johan Rimér i Offshore 3C, men tog i lite för mycket i en sväng och hamnade i ”plurret”. Robert Hilland/Oskar Magnusson i Offshore 3C fick bryta tidigt och därmed kunde Peter Wahlström/Johan Rimér bli snabbast för dagen bland offshorebåtarna. Ulf Brändström/Sofie Hjort Westberg också i V300 för dagen, hjälpte Marcus Friberg efter vurpan. Hade vi haft ett pris i bästa länspumpare så hade det tveklöst gått till Ulf.

I Offshore 3B körde Sebastian Groth/Josefin Due-Boje ohotat efter att Viktor Jansson/Sofia Engman fått problem med ena bränsletanken. I Offshore 3A tog en alltid glad Thomas Billman/Kjelle Sundström hem segern före Peter Bjersten/Erik Hamlin och debutanten Jesper Nilsson med den något mer rutinerade Tobias Elisson i baksätet. Kjell Jansson som för dagen bytt ut frun mot dottern Jannike i navigatörstolen fick växelhusproblem och tvingades bryta.

På vattnet avslutades dagen med en eskader där företag köpt en plats till någon som har eller har haft cancer, vilket resulterade i nio personer som fick sig en härlig tur runt fjärden i olika tävlingsbåtar. Samtliga hade stora leenden på sina läppar när de kom tillbaka.

Helt underbart också att kunna summera tävlingens insamling så här lite i lugnet efteråt till närmare 80.000 kronor till Rosa Bandet och drygt 4000:- till barncancerfonden. I första uträkningen hade vi missat drygt 10.000 kronor som kommit in i engånglicensavgifter och som ska vidare till SVERA enligt sedvanlig ordning.

Tack till alla som hjälpt till att bidra på olika sätt till Sveriges första racerbåttävling mot cancer – Östhammars GP mot cancer 2015! Och vill ni fortsätta att hjälpa så kan ni antingen ge ett bidrag via sms eller göra en inbetalning över nätet (antingen betalkort eller internetbank) på cancerfondens hemsida www.cancerfonden.se – sök då på Östhammars GP, så kommer den insamlingen upp.

Pernilla Ingvarsson/ Stolt tävlingsledare